Hírfolyam

Minden adatkezelő számára ajánlott fontos szempont, hogy az adatvédelmi incidensek (személyes adatok illetéktelen kézbe kerülése) bejelentésé a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által határidőhöz (72 óra) kötött. Érdemes a lehető leghamarabb értesíteni az adatvédelmi tisztviselőt az adatvédelmi incidensről a lehető legteljesebb mértékben, hogy mihamarabb értesíthesse a Hatóságot. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-3854_hatarozat.pdf

Adatvédelmi incidens esetén legalább ilyen fontos az érintettek megfelelő tájékoztatása.

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-2153-hatarozat.pdf

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-0721-hatarozat.pdf

A kamerák üzemeltetése során fontos figyelembe venni, hogy akár közterületet is megfigyelhet ugyanaz az eszköz, amelyet elsősorban egy intézmény biztonsága érdekében szereltek fel. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-5421-hatarozat.pdf

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzethez igazodva a NAIH is tájékoztatót adott ki a munkavállalól különleges adatai kezeléséről: 

https://naih.hu/files/NAIH_2020_2586.pdf

Az iskolák számára különös jelentősséggel bír a NAIH tájékoztatása a digitális oktatással összefüggő adatvédelmi kérdésekről: 

https://naih.hu/files/Tajekoztato-a-digitalis-tavoktatas-adatvedelmi-von...

Szintén fontos lehet a számos intézménynél bevezetett digitális hőmérőzéshez kötődő adatkezelés kérdése. A kérdésben a NAIH szintén tájékoztatót adott ki: 

https://naih.hu/files/NAIH-2020-7465.pdf

Fontos kérdésként merült fel a távmunkában dolgozó pedagógusok munkája során használt informatikai eszközök munkáltató általi ellenőrzése. A NAIH állásfoglalása szerint a jogszabályok minderre lehetőséget termetenek a saját tuljadonú eszközök munkához használt alkalmazásai, fájlok, stb. vonatkozásában. Mindehhez -- fenntartva a saját tulajdonú eszköz használata visszautasításának lehetőségét -- a munkavállalókkal külön megállapodást kell kötni, illetve az így szerzett személyes adatok kezeléséről külön tájékoztatást kell kiadni. 

Állásfoglalás a digitális távoktatás keretében a tankerületi igazgató mint munkáltató és a pedagógus mint foglalkoztatott között megköthető megállapodásról (https://www.naih.hu/adatvedelmi-allasfoglalasok

A COVID-19 elleni oltások igazolására szolgáló un. védettségi igazolványban szereplő adatok kezelhetőek a NAIH tájékoztatója alapján. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az így szerzett információk különleges adatnak minősülnek, melyeket csak meghatározott, szigorúbb feltételek mellett lehet kezelhet a munkáltató. 

https://naih.hu/hirek/377-tajekoztato-a-munka-toervenykoenyverol-szolo-2...