Hírfolyam

Minden adatkezelő számára ajánlott fontos szempont, hogy az adatvédelmi incidensek (személyes adatok illetéktelen kézbe kerülése) bejelentésé a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által határidőhöz (72 óra) kötött. Érdemes a lehető leghamarabb értesíteni az adatvédelmi tisztviselőt az adatvédelmi incidensről a lehető legteljesebb mértékben, hogy mihamarabb értesíthesse a Hatóságot. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-3854_hatarozat.pdf

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzethez igazodva a NAIH is tájékoztatót adott ki a munkavállalól különleges adatai kezeléséről: 

https://naih.hu/files/NAIH_2020_2586.pdf

A COVID-19 elleni oltások igazolására szolgáló un. védettségi igazolványban szereplő adatok kezelhetőek a NAIH tájékoztatója alapján. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az így szerzett információk különleges adatnak minősülnek, melyeket csak meghatározott, szigorúbb feltételek mellett lehet kezelhet a munkáltató. 

https://naih.hu/hirek/377-tajekoztato-a-munka-toervenykoenyverol-szolo-2...

A Hatóság állásfoglalása alapvető kérdésekre hívja fel a figyelmet a köznevelési és közoktatási intézmények esetében. A NAIH kifejezetten kívánatosnak tartja az adatkezelésről szóló rendszeres tájékoztatást és az online térben megjelenő személyes adatok kapcsán a lehetőség biztosítását a szülők aktív hozzájárulásához (pl. iskolai ünnepségek, stb.). 

https://www.naih.hu/dontesek-informacioszabadsag-tajekoztatok-kozlemenye...

Az internetes szolgáltatásuk igénybe vétele (pl. online szerkesztőprogram, tárhely, stb.) előtt minden esetben fontos tájékozódni, hogy történik-e ezáltal adattovábbítás harmadik országba, olyan államba, ahol az Európai Uniótól elétérő adatvédelmi szabályozás van érvényben. A NAIH közleménye egy ilyen esetre hívja fel a figyelmet a gyermekvédelmi ellátórendszer működéséből vett példával:

https://www.naih.hu/dontesek-adatvedelem-tajekoztatok-koezlemenyek?downl...