Hírfolyam

A közoktatási intézmények számára ajánljuk a NAIH által összeállított tájékoztatókat a gyermekek tudatos internethasználatra nevelése és a személyes adatok védelme kérdéskörében: 

https://www.naih.hu/files/Kulcs_anv_v2.pdf

https://www.naih.hu/files/kulcsocska-a-net-vilagahoz-2018-01-29.pdf

Minden adatkezelő számára ajánlott fontos szempont, hogy az adatvédelmi incidensek (személyes adatok illetéktelen kézbe kerülése) bejelentésé a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által határidőhöz (72 óra) kötött. Érdemes a lehető leghamarabb értesíteni az adatvédelmi tisztviselőt az adatvédelmi incidensről a lehető legteljesebb mértékben, hogy mihamarabb értesíthesse a Hatóságot. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-3854_hatarozat.pdf

Adatvédelmi incidens esetén legalább ilyen fontos az érintettek megfelelő tájékoztatása.

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-2153-hatarozat.pdf

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-0721-hatarozat.pdf

Minden adatkezelő számára érdemes tudni, hogy a személyes adatok harmadik személy részére történő, jogalap nélküli továbbítása következményekkel jár. Harmadik személyre részére történő adattovábbítást megelőző minden esetben fontos konzultálni az adatvédelmi tisztviselővel. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-596-hatarozat.pdf

Könnyedebb téma, az osztálytalálkozók szervezése és az adatvédelem :)

https://www.naih.hu/files/NAIH_2015_4570_V_evfolyam-talalkozo_ajanlas.pdf

A kamerák üzemeltetése során fontos figyelembe venni, hogy akár közterületet is megfigyelhet ugyanaz az eszköz, amelyet elsősorban egy intézmény biztonsága érdekében szereltek fel. 

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-5421-hatarozat.pdf

Iskolai évkönyvekben megjelenő fotók esetében lényeges szempont a közzététel jogalapja. Legjobb, ha kérjük az érintettek beleegyezését...

https://www.naih.hu/files/NAIH-2019-5421-hatarozat.pdf

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzethez igazodva a NAIH is tájékoztatót adott ki a munkavállalól különleges adatai kezeléséről: 

https://naih.hu/files/NAIH_2020_2586.pdf

Az iskolák számára különös jelentősséggel bír a NAIH tájékoztatása a digitális oktatással összefüggő adatvédelmi kérdésekről: 

https://naih.hu/files/Tajekoztato-a-digitalis-tavoktatas-adatvedelmi-von...

Szintén fontos lehet a számos intézménynél bevezetett digitális hőmérőzéshez kötődő adatkezelés kérdése. A kérdésben a NAIH szintén tájékoztatót adott ki: 

https://naih.hu/files/NAIH-2020-7465.pdf

Néhány fontos szempont a közösségi oldalakon megosztott személyes adatok adatvédelmi kockázataihoz: 

https://www.naih.hu/files/Tajekoztato_kozossegi_mediaban_megosztott_tart...